KezdőlapnakFekete István

Nemzeti Kulturális Alap

A pályázat témáját részletező szinopszis


A "Bogáncs" című folyóiratot 2004-ben jelentettük meg első alkalommal. Célunk, hogy a dombóvári "Fekete István" Múzeumban található dokumentumokat, leveleket és az eddig még meg nem jelent kéziratokat hozzáférhetővé tegyük az író életművét kutatók számára.
A kiadvány második száma is megjelent még 2004-ben, annak ellenére, hogy évi egy számot terveztünk kiadni. Mivel az író és felesége újratemetése / 2004. augusztus 14. Gölle./ kapcsán számtalan megemlékező szöveg, fénykép stb. állt rendelkezésre, úgy döntöttünk, hogy megjelentetjük a 2. számot is.
A kiadvány megjelent 2005, 2006, 2007, 2008-ban is, de sajnos anyagiak hiányában 2009-ben és 2010-ben erre már nem kerülhetett sor.
Számtalan feldolgozatlan dosszié található még a gyűjteményben, elsősorban a Csermely-féle hagyatékban, melyet 2001-ben örököltem meg. De kapok eredeti leveleket, melyeket az író írt barátainak, volt munkatársainak, stb. Az elmúlt években ezek közül is közöltünk a megjelent folyóiratban. Megjegyzem, hogy az író csak Csermely Ottónénak 127 db levelet írt 1962 és 1970 között.
Úgy érzem, hogy e folyóirattal is hozzájárulunk az író életének és munkásságának teljesebb megismeréséhez, illetve Dombóvár város és első múzeumának népszerűsítéséhez is.
Eredményes pályázat esetén megjelentetésre kerülnek a tartalomjegyzékben megjelölt kéziratok, melyek eddig nem láttak napvilágot sehol sem.
A fenti célok elérése érdekében természetesen publikálási lehetőséget biztosítunk minden olyan kutatónak, irodalomtörténésznek, vagy az író volt barátainak, munkatársainak, ismerőseinek, akik e nemes célt tudják, vagy szeretnék támogatni. Ezzel még közelebb kerülünk Fekete Istvánhoz és ezáltal Ő is közelebb kerül hozzánk - tisztelőihez.

Dombóvár, 2011. január 25-én nagy magyar írónk 111. születésnapján.


                                   Tisztelettel:

                                                             Bodó Imre
                                                             alapító


Vissza a kiadványokhoz