Kezdőlapnak



Fekete István Múzeum Dombóvár

Fekete István emlékhely Vörsön

 

A vasárnapi szentmise után, június 26-án avattak fel egy márványtáblát a vörsi templomban az író emlékére és tiszteletére. A „berki emberről” Bodó Imre a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület elnöke emlékezett meg, kiemelve a Kis- Balaton berkében eltöltött két évet. Köztudott, hogy vasárnaponként a közeli vörsi templomba járt szentmisékre. Az akkori hívek nem tudták, hogy ő Fekete István, csak annyit mondtak: Megjött a „berki ember!” Az emléktáblát Deák Tamás polgármester és Farkas Dezső alpolgármester leplezték le, majd Ungvárszki Imre plébános áldotta meg. A megemlékezés koszorúit Deák Tamás polgármester és Bodó Imre elnök helyezték el az emléktáblánál. Egyesületünk elnöke elmondta még, hogy ez az emléktábla méltó kiegészítője lesz a vörsi Betlehemnek, hiszen nagy írónk is mélyen vallásos ember volt. Megjegyeznénk, hogy a táblát Schaffer Zoltán dombóvári kőfaragó készítette el. Köszönet a színvonalas munkáért! Ez immár a 20. Fekete István emlékhely kis országunkban. S végül Bodó Imre elnök átadta ifj. Fekete István író, újságíró Chicagóból küldött üdvözlő sorait:

„Kedves Vörsiek!
Családom nevében is őszinte hálával köszönöm, hogy megtisztelték Édesapámat és emléktáblával őrizték meg Vörshöz kötődését.
Édesapámnak Diásszigeti élete idején nagyon sokat jelentettek a vasárnapi szentmisék Vörs templomában. Naplójában megemlékezett és kiemelte, milyen hálás volt a vörsieknek, senki nem zavarta és akarta megtudni, ki az ismeretlen férfi, aki vasárnaponként felkeresi templomukat.
Tudom, hogy a vörsi emberek és szentmisék szép emlékét élete végéig megőrizte a szívében.
Ezért én is csak tisztelettel és szeretettel tudok gondolni Vörsre.

Barátsággal és hálával:

ifj. Fekete István
Chicago,2022. június 24.”




Vissza a hírekhez