Kezdőlapnak



Fekete István

Megszépül Göllén a szülőház

 

Göllében az önkormányzat önerőből újítja fel a nagy magyar író, Fekete István emlékére és tiszteletére, még 1987-ben berendezett emlékházat. A tavalyi évben valósult meg a tető teljes cseréje is, az idei évben pedig új nyílászárókat kapott az épület, figyelembe véve az eredeti állapotot.
Köztudott, hogy a ház mindig is tanítói lakás volt és a község legrégebbi tégla épülete, amely az 1600-as évek közepétől szolgálta a helyi tanítókat.
A falak külső és belső szigetelése és a padozat cseréje is megvalósult. Egy volt göllei vállalkozó, Kovács Vilmos cserépkályha- és kandalló készítő mesternek köszönhetően az úgynevezett nagyteremben megépítésre került egy gyönyörű cserépkályha, amelyen az író regényeinek hősei és maga az író portréja is helyet fog kapni.
A közelmúltban Bodó Imre a község díszpolgára szülőfalujának adományozta Fekete István író bútorait. Ennek köszönhetően már négy termet rendezhetnek be az emlékházban.
A dombóvári Fekete István múzeumot felkeresték a kaposvári Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának szakemberei. Nagy-Tóth Mária és Szíva László a somogyi megyeszékhely intézményének munkatársai kapták meg a feladatot, hogy rendezzék be a göllei szülőházat.
A múzeumalapító készségesen fogadta a vendégeket és felajánlotta segítségét, és ígéretet tett arra, hogy további adományokkal fogja gazdagítani Göllét.
A göllei emlékház várhatóan október közepétől ismét várja a látogatókat.



Vissza a hírekhez