Kezdőlapnak



Fekete István

Szer üzenete díj Fekete István írónak

 

2015. szeptember 6-án tartották az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik legfontosabb ünnepét, a Szobori búcsút, melyre az idén is sokan el zarándokoltak. Az ünnepi szentmisét Kondé Lajos, a Szeged- Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke celebrálta a szeri monostorromok között. Az ünnepi mise keretén belül, a szentáldozás után került sor, immár 2007. óta az Emlékpark saját alapítású kitüntetése, a Szer Üzenete Díj átadására. A monostorásatások során itt megtalált íjas ezüst pecsétgyűrű hiteles másolatát olyan magyar keresztény embereknek szánják, akik képesek közösséget teremteni és példamutató életükkel segítenek Ópusztaszer üzenetét - hit, megmaradás, hűség, hazaszeretet - mind több emberhez eljuttatni.
Az idei évben többek között ezt a rangos elismerést posztumusz díjként Fekete István is kiérdemelte.
Nagy meglepetés ért, hogy a díj átvételére engem kértek fel a szervezők. Ugyan köztudott, hogy 45 éve ápolom Fekete István író emlékét és népszerűsítem életművét, de ez a felkérés meghatott és készséggel tettem eleget a megkeresésnek. Természetesen a Fekete család tagjait is tájékoztattam, akiktől szintén megkaptam a meghatalmazást az elismerés átvételére.
A díj átvétele előtt volt szerencsém találkozni Kertész Péter Ügyvezető úrral, aki elmondta, hogy 2007-ben alapították az elismerést és az élő díjazottak tesznek javaslatot a következő év kiválóságaira. Ahogy Őt engem is meglepett, hogy még nem felejtették el, sőt tisztelik és szeretik Fekete Istvánt.
Az is köztudott, hogy nagy magyar írónk életében kevés elismerést kapott. A Rákosi- korszak legsötétebb éveiben is hű maradt hitéhez és a Teremtőben mindig vigaszt talált.
1960-ban a Tüskevár ifjúsági regényéért megkapta a József Attila díjat. 1970-ben /születésnapján/ a Munka Érdemrend Arany Fokozatát vehette át a Parlamentben.
1998-ban posztumusz Somogyért díjban részesült, 2000-ben posztumusz Magyar Örökség díjas lett. 2004-ben szintén posztumusz Hűség a Hazához Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést érdemelte ki.
Jelenleg a Hungarikum Bizottságnál van Somogy megye Értéktár Bizottságának beadványa, valamint folyamatban van Tolna megye felterjesztése is. Jómagam vallom és hiszem, hogy Fekete István életműve Magyar Hungarikum!





Vissza a hírekhez                  Vissza a főoldalra