Kezdőlapnak



Dr. Morvai Krisztina Dombóváron

Fekete István szobrot avattak Óváron

 

2016. november 10-én, délben a mosonmagyaróvári Várhídon avatták fel Trischler Ferenc pécsi szobrászművész Fekete István író, volt óvári gazdászról készített szobrát.
Fazekas Imre az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a szobor felállításával a híd új szimbolikus értelemmel töltődött fel. Majd Dr. Árvay István polgármester kapott szót, aki beszédében a várost és az egyetemet összekötő kapocsnak nevezte a hidat.

Dr. Nagy István minisztériumi államtitkár ünnepi beszédében méltatta a nagy magyar író életútját, kiemelve óvári gazdász éveit.
"Kevéssé ismert, hogy Jókai Mór mellett a legolvasottabb magyar író Fekete István. Könyveit 10 millió példányban adták ki magyar nyelven, és számos idegen nyelvre is lefordították. Azt még kevesebben tudják, hogy A Tüskevár és a számos közkedvelt állattörténet szerzője milyen sokoldalú ember volt. Ez nem véletlen, hiszen a II. világháború után nem tartozott a kurzust kiszolgáló, ünnepelt írók közé. Az írásaiból érződő hazaszeretet és istenhit miatt, ha csak tehették, még a lexikonokból is kihagyták, és megpróbálták ifjúsági íróvá degradálni. Az olvasók azonban nem hagyták cserben, sorai mögött felismerték az erkölcsi tartást, a meg nem alkuvó, mélyen érző embert."- mondta.

Dr. Földesi Péter rektor és Dr. Vér András intézményigazgató személyes olvasmányélményeiken keresztül emlékeztek meg az író példaértékű munkásságáról. Vér András a következőket mondta:
"Első találkozásom Fekete István világával még óvodás koromban történt meg, amikor szülőfalum ódon kis mozijában társaimmal együtt megnézhettük a Vukot. Természetesen akkor még nem gondoltam, hogy én is annak az ősi alma maternek leszek majd a diákja, ahol Fekete István is megszerezte mezőgazdász képesítését.
Már évek óta tervezgettük, hogy Fekete István írónak állítunk egy szobrot. Egy olyan szobrot, mely méltó emléket állít a híres óvári gazdásznak, írónak a városban. Remek alkalom erre 2016, hiszen írónk 90 éve, hogy átvette Bánvárth Sándor igazgató és Világhy Károly professzor úr által aláírt gazdász oklevelét".

A szobor leleplezését követően Bodó Zoltán plébános áldotta meg az alkotást, a résztvevők, így a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület nevében Szollár András elnökségi tag és Bodó Imre elnök helyezték el a megemlékezés koszorúit a szobor talapzatánál.


dr. Nagy István


Szollár András és Bodó Imre


Vissza a hírekhez                  Vissza a főoldalra