Kezdőlapnak



Fekete István

Öko-nap Kaposváron...

 

A Kaposvári Egyetem állattudományi Kara egész napos rendezvényt szervezett környezetünk megóvása érdekében Somogy, Tolna és Baranya megyék középiskolásainak és az egyetemi hallgatók számára.
Az Öko-nap mottója Fekete Istvántól való: "Kerestem az utat, a patakot,a nádast,a cserszagú erdőt…..s közben megtaláltam a Hazámat."
Prof. dr. Holló István dékán megnyitó szavai után a résztvevők előadásokat hallgathattak meg a védett és veszélyeztetett nappali lepkékről,majd a természetes élőhelyek és növényvilág a Dél-Dunántúl vonatkozásában,illetve a modern hulladékgazdálkodásról,és megismerkedhettek a fiatalok a Duna-Dráva Nemzeti Park tevékenységével is.
Az előadások után került sor az Öko-kvíz csapat vetélkedőre, melyen a legeredményesen a dombóvári "Illyés Gyula" Gimnázium tanulói szerepeltek.
Délután a madárvédelemről voltak előadások, illetve a film-múzeum keretében természetvédelmi filmeket tekinthettek meg a diákok. Megismerkedhettek továbbá a madár-oduk telepítésével a gyakorlati foglalkozás keretében. A szervezők gondoskodtak a megfelelő mozgásról is, mely a sportcsarnokban került megrendezésre.
A "Fekete István" Természetvédelmi és Halászati Oktató-Kutató Szakműhely bemutatását és ünnepélyes megnyitását Bodó Imre agrármérnök, helytörténész tartotta meg. Az előadó örömmel tett eleget a felkérésnek, ugyanis már régi vágya volt, hogy Gölle és Dombóvár után végre Kaposvárnak is legyen Fekete István-emlékhelye. Ugyanis az író 17 évet töltött el Kaposváron. A szépen berendezett teremben posztereken olvasható az író életútja, írói munkásságából merített idézetekkel és fényképekkel megörökítve somogyi tartózkodását.
A vitrinekben kiadványai és halászati eszközök is láthatók.
A nap végén külföldi expedíciókról készült kisfilmeket és élménybeszámolókat tekinthettek meg a diákok. Természetesen állatsimogató /hüllők, madarak, emlősök/ is várta az érdeklődőket a nap folyamán.
A szervezők jövőre is várják az érdeklődő diákokat, annak érdekében, hogy megőrizzük a természet örök rendjét.


Vissza a hírekhez