Kezdőlapnak



Fekete István

Különdíj a dombóvári egyesületnek...

 

"Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete és a Bazsonyi Arany Mecénás díj" átadására került sor 2011. február 1-jén Szekszárdon, a Német Színházban. Dr. Puskás Imre a Tolna Megyei Közgyűlés Elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy az idei évben rekord mennyiségű pályázat érkezett be a megyéből. A civil szervezetek 2010. évét értékelve a Kuratórium úgy döntött, hogy több különdíjat is alapít.

Elsőként a "Fekete István" Kulturális Egyesület vehette át az elismerést. Az egyesület vezetője, Bodó Imre elnök elmondta, hogy a 2010-es év jubileumokkal tarkított éve volt a dombóvári szervezetnek. 110 éve született nagy magyar írónk, 40 éve hunyt el és 15 éves volt az író emlékét és munkásságát ápoló múzeum. 2011-ben pedig a kulturális egyesület fennállásának 15 éves jubileumát ünnepli.

A szervezet 1996. december 10-én alakult 27 fő alapítóval. A jelenlegi taglétszám 188 fő az ország minden részéből. Fő céljuk az ifjúság olvasóvá nevelése. Ennek érdekében minden évben kiírják rajz- és irodalmi pályázatukat, melyekre főként Tolna megyei iskolák jelentkeznek. Céljuk továbbá az író életének és munkásságának ápolása, életművének népszerűsítése. Immár 4. éve kerül megrendezésre Bakócán a Természetismereti és Terepverseny, ahol, mint szervezők értékes könyvjutalmakat adnak át az eredményesen szereplő diákoknak.

Az egyesület 1997. óta minden évben megjelenteti emlékkönyvét, melyet minden tagnak megküldenek. Számtalan előadást tartanak a múzeumba látogatóknak és vidéken is népszerűsítik nagy magyar írónk, Fekete István életét és munkásságát. 2010-ben két konferenciát is szerveztek. Az egyiket Dombóváron tartották (június 25.), a másikat a szülőfaluban, Göllében rendezték meg (szeptember 17.). Mindkét helyszínre neves előadókat hívtak, akik hivatásukból adódóan ápolják és népszerűsítik Fekete István író emlékét.

Az egyesület ezúton is köszöni a díjat és a továbbiakban is legjobb tudása szerint dolgozik az író életének és Dombóvár város népszerűsítésének érdekében!


fotók: TEOL.hu


Vissza a hírekhez