Kezdőlapnak



Fekete István

Könyvbemutató Dombóváron...

 

A Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és a "Fekete István" Kulturális Egyesület szervezésében K. Németh András régész "A középkori Tolna megye templomai" című könyvének méltatására jöttek össze a Helytörténeti Múzeumban a dombóvári és a környékbeli települések lokálpatriótái.
Dr. Kriston Vízi József múzeumvezető köszöntőjében elmondta, hogy a Helytörténeti Klub előadássorozatát minden hónap első csütörtökén szeretnék megtartani, amelyekre neves előadókat hívnak meg.
A bevezető szavak után Bodó Imre helytörténész mutatta be az új kiadványt, mely a középkori Tolna megye templomait, templomos helyeit tartalmazza. K. Németh András szerző, aki egyben a simontornyai Vármúzeum igazgatója diplomadolgozatnak szánt munkája, doktori disszertációvá nőtte ki magát, majd kibővítve kutatásainak legújabb eredményeivel, most könyv formájában is megjelenhetett.
A helytörténész, aki több helyszínre elkísérte a szerzőt, beszélt a jelenleg Somogy és Baranya megyékhez tartozó települések templomhelyeiről is. Kiemelte, hogy a kiadvány nagy értéke, a terepbejárás és annak dokumentálása.
K. Németh András elmondta, hogy iskolás éveiben kezdett el érdeklődni szűkebb hazája, Tamási helytörténete iránt. Papp István néhai tamási esperes kéziratait olvasva döntött úgy, hogy a középkori templomok kutatását választja diploma munkájának. Előadásában bemutatta Tolna megye, ezen belül a regölyi Főesperességhez tartozott templomokat és templomhelyeket. Légi felvételek és egy CD- lemez is tartozéka a könyvnek, melyen mintegy 600 darab fénykép látható elsősorban a helyszíni bejárásokról. Tolna megye az első, ahol egy kötetben a valamikori megye eddig megtalált templomos helyei megörökítődtek az utókor számára.
A szerző végül megköszönte mindazok munkáját, akik segítettek, hogy e kiadvány megjelenhetett. Az immár hiánypótló könyvet a résztvevők a helyszínen megvásárolhatták.






Vissza a hírekhez