Kezdőlapnak



Fekete István

Fekete István konferencia és Honismereti Emléknap Göllében...

 

A honismereti mozgalom ötvenedik, Fekete István író születésének 110. és halálának 40. évfordulója kapcsán konferenciát tartottak Göllében. A mintegy 65 fős közönséget Kovács Ernő polgármester és Bodó Imre, a dombóvári "Fekete István" Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte.
Gálné Jáger Márta főlevéltáros, a Somogy Megyei Honismereti Egyesület elnöke szerint a mozgalom ugyan most fél évszázados jubileumát ünnepli, de a gyűjtőmunka sokkal régebben kezdődött el.

Egy ilyen jubileum midig visszatekintés - mondta,- különös aktualitását pedig a Fekete István évfordulók adják. A honismereti munka több mint kétszáz évre tekint vissza, ez kötelez minket arra, hogy ezt a tevékenységet tovább éltessük, folytassuk.

Sánta Gábor tanár, irodalomtörténész Fekete István göllei és kaposvári éveiről beszélt, majd első verseit elemezte. Az író első verse 17 éves korában a Zászlónk c. ifjúsági lapban jelent meg. Második verse egy sírvers, mely a göllei temetőben található. Jakab Imre emlékére szülei síremléket készíttettek, aki az olasz fronton veszítette életét. Fekete Árpádot kérte fel a család a vers megírására, aki átadta fiának ezt a lehetőséget.

Majd dr. Neszmélyi Károly a Népi Írók Baráti Társaságának társelnöke, c. egyetemi tanár a Népi Írók és a harmadik út címmel tartott előadást Az előadó elsősorban Veres Péterről beszélt,aki naplójában megörökítette az 1956-os eseményekben betöltött szerepét, mely napló-részletek eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt.

A délutáni program helytörténeti sétával folytatódott, melyet Bodó Imre agrármérnök, helytörténész vezetett. Elsőként a 2009-ben átadott bélyeges téglagyűjteményt keresték fel, mely a szintén dombóvári Őri Nándornak köszönhetően került Göllébe.
A séta a "Fekete István" Múzeum megtekintésével folytatódott. Bemutatta a három új tárlót, melyek erre az alkalomra készültek el. Bodó Imre ismertette továbbá a faluban eddig felállított nyolc emléktábla történetét is. Az író 1999-ben avatott szobránál és a Hősök Emlékművénél időzve a résztvevők megcsodálhatták Farkas Pál szekszárdi szobrászművész alkotásait. A templomban Bodó Imre ismertette a falu történetét, és bemutatta a templomot is. A 2008-ban átadott Csonka Sándor képtárban a vendégek gyönyörködhettek a három teremben kiállított képekben és a tárlóban elhelyezett dokumentumokban. A jelenlévő dombóvári művész elmondta, hogy jövőre további festményeket és dokumentumokat fog átadni a községnek.
S végül a temetőben felkeresték az író és felesége, illetve a kistestvérek sírjait, ahol Gálné Jáger Márta elnök és Bodó Imre helytörténész elhelyezték a megemlékezés virágait.


Kovács Ernő polgármester beszél

Sánta Gábor tanár

F. Bodó Imre előadása

Gálné Jáger Márta elnök és F. Bodó Imre az író sírjánál


Vissza a hírekhez