Kezdőlapnak



Dr. Morvai Krisztina Dombóváron

Emlékezés egy elfeledett néprajzkutatóra

 

A Dombóvári Herbárium októberi programjának keretében az érdeklődők Nagyberkibe látogattak, ahol Gelencsér Sándor (1896-1990) néprajzkutatóra emlékeztek, majd megtekintették özv. Frech Józsefné helytörténeti gyűjteményét, ezt követően Zelfel György gyűjtő várta mezőgazdasági gépgyűjteményébe a megjelenteket. A megemlékezést Gelencsér Sándor lakóházánál Bodó Imre helytörténész, a Fekete István Múzeum alapítója, a Fekete István Kulturális Egyesület alapító-elnöke tartotta, aki már több alkalommal írt a kutató munkásságáról, több dolgozatát feldolgozta. Bodó Imre méltatta a Dadapusztán született, később Nagyberkiben a MÁV-nál szolgálattevőként dolgozó és ott is élő kutató munkásságát, aki 141 néprajzi tárgyú, elsősorban a Kaposmentére, főként Somogyra vonatkozó dolgozatot írt, amelyeket nagyrészt nyugdíjas éveiben immáron Dombóváron rendszerezett, állított össze. Müller Ádám a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény vezetője felolvasta Gelencsér Sándor több dolgozatában is megjelenő Sági Mariska balladáját, amely a XIX. század végétől több évtizeden keresztül szerepelt a fonókban, bálokon a Kaposmentén. Ezt követően Komár András volt polgármester köszöntötte a vendégeket a polgármesteri hivatalban, ahol pogácsával, teával, szalacskai borral vendégelték meg a csoportot. A továbbiakban özvegy Frech Józsefné Erzsike fogadta nagy szeretettel a herbalistákat, majd tárlatvezetést tartott a férjéről – a korábbi tanácselnökről, Nagyberki történetének kutatójáról, több nyertes helytörténeti pályázat, több megjelent helytörténeti kiadvány írójáról - elnevezett emlékszobában, ahol ismertette Nagyberki történetét, férje és az ő kutatásait, bemutatta a kiállított okleveleket, emléktárgyakat, fotókat. A délután hátralévő részében Zelfel György mutatta be egyedülálló gyűjteményét az érdeklődőknek. A Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. és későbbi jogutódja, illetve a Kühne gyár által gyártott mezőgazdasági gépekkel kezdte a gyűjtést és mai napig ezek állnak a legközelebb a szívéhez. Nemcsak gyűjti a traktorokat, a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódó gépeket, eszközöket, hanem meg is javítja őket! A gyűjteményben a cséphadaróktól kezdődően az ekék különböző változatain át, a nagyméretű cséplőgépek, traktorok, morzsolók, darálók, kézieszközök-szerszámok az elmúlt korok technikai színvonala mellett betekintést engednek a mezőgazdaság dolgozóinak fáradtságos mindennapjaiba is. Mindezek mellett gyűjti a kegytárgyakat, öntvénytáblákat, képeket, korabeli háztartási eszközöket, régi rádiókat és sok más egyebet is. Rendszeres résztvevője az élő gépbemutatóknak, ahol működésük közben ismerhetők meg a mezőgazdasági gépek, a cséplés és más munkafolyamatok is.
A rendezvényen jelen voltak Gelecsér Sándor bácsi hozzátartozói, Gábor unokája és felesége, Renáta, illetve a nagyberki rokonok, Komár András volt polgármester és édesanyja, Berta Ida néni is.
Köszönjük a Nagyberkiek részéről megnyilvánuló szívélyes, barátságos fogadtatást, a Bordi Anna fitoterapeuta által vezetett Herbárium novemberben is várja az érdeklődőket!

Müller Ádám
gyűjteményvezető

Gelencsér Sándor (1896-1990)


Vissza a hírekhez                  Vissza a főoldalra