Kezdőlapnak



Fekete István

Emléktábla avatás Majorkán

 

A Balatonfenyveshez tatozó Imremajorban (Majorka) konferenciát szerveztek a Nagyberek múltjával és jövőjével kapcsolatban, melynek keretében megemlékeztünk nagy magyar írónkról, akinek tiszteletére emléktáblát is avattunk.
A rendezvényt, mint szervező a Somogy Megyei és Kaposvári Fiatalok Szent Korona Egyesületének elnöke Tóth István nyitotta meg.
Antics László a Majorka a Balaton Nagyberekért Közhasznú alapítvány alapítója szólt az elmúlt években elkezdett fejlesztésekről és a jövőbeni beruházásokról is. A kitörési pont csak a turisztikai fejlesztésekkel érhető el,- mondta. Felkutatták azokat a személyeket, akik megfordultak és tettek Imremajorért.
Jakó Gergely a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte, hogy Fekete István író életműve már 2005-ben megkapta a Somogyország Kincse kitüntető címet.
Bodó Imre a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület elnöke, illetve múzeum alapítója elmondta, hogy nagy magyar írónk több alkalommal is járt a Nagyberekben is. Utoljára 1968-ban vadászott és horgászott ott. Többek között megemlítette, hogy a Nádas c. versét, de talán a Búcsút is itt vetette papírra. Azt is megemlítette, hogy két évvel ezelőtt járt itt és ekkor ismerte meg személyesen is Antics Lászlót.
A Hunyady család történetével kapcsolatban gróf Hunyadi József levelét olvasták fel, mert a család tagjai személyesen nem vehettek részt a konferencián. (A levél tartalmát az emlékkönyvünkben közölni fogjuk.)
A Majorka megépítéséről Szigetvári György építész, Kaposvár díszpolgára tartott érdekes előadást. Többek között elmondta, hogy mintegy 150 rab dolgozott az 50-es években az építkezésen. Sokan nem tudták, hogy a recskihez hasonló munkatábor működött itt.
A Nagyberek természeti értékeiről Rozner György a Balaton Felvidéki Nemzeti Park munkatársa számolt be a népes közönségnek.
Szabados István dombóvári tanár, író-költő pedig Fekete Istvánról és a természetről írott verseit osztotta meg a résztvevőkkel.
A Fekete István író tiszteletére és emlékére emléktáblát avattak a Kulturális Központ árkádjában.
Az íróra a balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola diákjai műsorral emlékeztek.
Az emléktáblát Jakó Gergely alelnök és Makó Beáta a Majorka Alapítvány elnökasszonya leplezték le.


Jakó Gergely a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke



Bodó Imre a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület elnöke



Szigetvári György építész, Kaposvár díszpolgára



Rozner György a Balaton Felvidéki Nemzeti Park munkatársa



Szabados István tanár, író-költő





Az emléktábla leleplezése




Vissza a hírekhez