Kezdőlapnak



Fekete István Múzeum Dombóvár

Felújították Fekete István író nagybátyjának nyughelyét

 

Bodó Imre a Fekete István Kulturális Egyesület elnöke a síremlék elődjét már 2008. november 2-án megtalálta, de anyagi okok miatt a megújítása mindeddig nem valósulhatott meg. A síremléket Nagy Kornél dombóvári kőfaragó és munkatársai készítették el.
Dombóvár Város Önkormányzatának a Civil Keretből kapott támogatás, illetve az egyesület takarékos gazdálkodásának köszönhetően teljesülhetett Bodó Imre régi vágya, hogy november 1-én síremléket avathattak.
A síremléken a következő személyek neveit olvashatjuk: Elsőként Fekete György uradalmi gazdatisztet temették ide, aki Zombán szolgált a Dőry- birton. Ő Fekete Antal uradalmi építész öccse volt, aki Dombóváron volt az Esterházy- család uradalmi építésze, Fekete István író nagyapja. Mivel Dombóvár Dőry birtokközpont is volt, így itt temették el hűséges gazdatisztjüket.
Fekete György 1839-ben született Tevelen és 1888-ban hunyt el Zombán. Felesége Eibeck Johanna szintén 1839-ben született és 1901-ben hunyt el, szintén Zombán. Gyermekük, Fekete Ágoston tolnai nagyprépost 1864-ben született Zombán és 1923-ban hunyt el Kaposváron a kórházban.
Fekete Antal uradalmi építész is a dombóvári temetőben pihen. Mivel síremlékét nem találták meg, az ő nevét is megörökítették az utókor számára. Ő 1835-ben született, szintén Tevelen és Dombóváron hunyt el 1889-ben.
Az elkészült síremléket dr. Hegedüs János plébános áldotta meg, majd az egyesület tagjai elhelyezték a megemlékezés mécseseit a síron.








Vissza a hírekhez                  Vissza a főoldalra