KezdőlapnakFekete István

Fekete István emlékmű-avatás Zircen

 

Köztudott, hogy az író sokat vadászott a Bakonyban és több alkalommal járt a településen is. A zirci Országzászló Alapítvány Egervölgyi Dezső elnök kezdeményezésére Fekete István dombormű felállítására tett kezdeményezést, melyet a város önkormányzata elfogadott és támogatott.
A megemlékező ünnepség az emlékmű leleplezésével és megáldásával kezdődött a Rákóczi téren. Az emlékmű megáldását és megszentelését Vecsey Katalin református lelkész és Imrefi Mór O. Cist. plébános végezték. A megjelent diákokat, pedagógusokat, szervezőket és vendégeket Ottó Péter polgármester köszöntötte, aki átadta a városnak a felavatott emlékművet, majd az apátság Gobelin termében műsor és emlékbeszédek megtartásával folytatódott a rendezvény.
Elsőként Egervölgyi Dezső elnök köszöntötte a megjelenteket, majd az általános iskolások Vuk indulója és szavalatok után a meghívott előadók emlékeztek a nagy magyar íróra. Ottó Péter ünnepi megnyitója után Egervölgyi Dezső elnök ismertette az Országzászló alapítvány munkáját és emlékezett Fekete István íróra. A műsor keretében Szollár András a Fekete István Kulturális Egyesület elnökségi tagja olvasta fel ifj. Fekete István Chicago-ból küldött levelét. Bodó Imre elnök a dombóvári Fekete István Múzeum történetével és a Kulturális Egyesület tevékenységével ismertette meg a megjelenteket. Horváth Tibor az ajkai Fekete István Irodalmi Társaság elnöke az író ajkai tevékenységéről a sokoldalúságáról beszélt, végül dr. Hermann Istvánné pedagógus Fekete István művei az oktatásban című előadásával és saját élményeivel, tapasztalataival zárta az emlékezők sorát.


Vissza a hírekhez                  Vissza a főoldalra