Kezdőlapnak



Fekete István

Átadták a felújított Emlékházat Göllén (Videóval!)

 

Közel két évig zárva volt a Fekete István Múzeum a nagyközönség előtt. Az emlékház átadására november 29-én került sor.
Kovács Ernő polgármester köszöntőjében és bevezetőjében elmondta, hogy a tavalyi évben a szülőház új tetőt és csatornát kapott. Az idei évben pedig az épület külső és belső szigetelése, nyílászárók cseréje, a termek parkettázása készült el. Amit fontosnak tartott még elmondani, hogy mindez önerőből valósulhatott meg. Ugyanis az elmúlt években hiába pályáztak állami pénzekre, segítséget sehonnét nem kapott a község.
Dr. Ábrahám Levente megyei múzeumigazgató megnyitó szavaiban elmondta, hogy négy hónapos munka eredménye az új kiállítás megvalósulása. Megköszönte munkatársainak a színvonalas munkát és az adományozók és megvalósítók közreműködését, hozzájárulását.
Ünnepi beszédet Varga Róbert ny. megyei könyvtárigazgató mondott. Göllében már köztudott, hogy helyi kötődései is vannak. Nagyapja, Varga Győző segédtanítóként működött Fekete Árpád mellett. Többek között a kis Fekete Istvánt is tanította. De innét származik nagyanyja is, aki a Cser família tagja volt.
"Amikor nagyapám segédtanítói állást kapott Göllében egy fekete vászonba kötött kéziratos kötetet készíttetett, melynek címe: Nyugodjanak békében.
A 13-ik sorszámnál ismerős névre bukkantam,: Seidl Károly esperes plébános, Seidl István fuvaros és Mekler Erzsébet római katolikus szülők fia, született Veszprémben, élt 68 évet. Meghalt 1906. november 29-én. / Napra pontosan 106 éve./ Temettetett december 1-én.
Hogy miért idéztem ezt a személyes élményemet? Azért, hogy bebizonyítsam az irodalomtörténeti állítást: Fekete István hiteles író volt! Ezért lehetett írásait odaadni gyermeknek felnőttnek egyaránt."
A megnyitó ünnepséget a göllei kisiskolások szereplése is gazdagította. A nagy magyar író műveiből idéztek és az átadás záró akkordjaként elhangzott a Nádas c. verse is.






Ünnepi beszédet mondott:
Varga Róbert
ny. megyei könyvtárigazgató



A kiállítást megnyitotta:
Dr. Ábrahám Levente
megyei múzeumigazgató
(balról)



Vissza a hírekhez