Kezdőlapnak



Fekete István

Előadás a szülőfaluban

 

A göllei IKSZT munkatársai Fazekasné Takács Erika és Kesztyűs Parik meghívták a szintén ott született Bodó Imre helytörténészt, aki Fekete István íróról tartott előadást. A népes közönség nagy érdeklődéssel hallgatta a nagy magyar író életútját és munkásságát. Bodó Imre röviden kitért a dombóvári múzeum és az íróról elnevezett egyesület munkájára. Gölle történetét is érintve elmondta, hogy ez a kicsi falu meghatározta Fekete István későbbi életét. Itt született, itt találkozott élete első Matulájával, Puska András uradalmi csősszel, és édesapja által itt ismerkedett meg a természettel, aki szintén nagy természetbúvár volt. Életének a legfogékonyabb korszakát, az első tíz esztendőt töltötte a faluba, majd 1910-től Kaposvár következett, ahol iskolai tanulmányait végezte.
Ott figyelt fel a tehetséges diákra, Vajthó Jenő tanár úr, aki megjegyezte, hogy "egy jó tollú van köztetek, a Fekete Pista!" A somogyi évek keretében az előadó megemlékezett a Nagyberekről, ahol sokat vadászott és horgászott az író. 2013-ban a Balatonfenyveshez tartózó Imre majorban emléktáblát is avattak tiszteletére.
Fazekasné Takács Erika felkérte az előadót a falu történetét ismertető előadás megtartására is, melyet Bodó Imre örömmel vállalt.




Vissza a hírekhez                  Vissza a főoldalra