Kezdőlapnak



Fekete István

Katolikus iskolások jártak Fekete István szülőfalujában

 

A Kaposvári Nagyboldogasszony Általános Iskola hatodik osztályos tanulói tettek kirándulást Bodóné Pető Magdolna osztályfőnök vezetésével Göllében.
A vendégeket elsőként Szalai Jeremiás prépost plébános fogadta, aki lelkigyakorlatot tartott számukra. Többek között gyermekkori élményeiről, hitéről, vallásos neveltetéséről, a család fontosságáról beszélt. Majd a templom és a község történetéről Bodó Imre dombóvári helytörténész mesélt a 23 fős osztálynak. Még délelőtt megtekintették a Bélyeges Téglagyűjteményt, melyet Őri Nándor dombóvári gyűjtőnek köszönhet a település.
Az ebéd utáni programok keretében a diákok megtekinthették a tavaly novemberben felújított Fekete István Emlékházat, ahol Deres Károlyné gondnok várta a diákokat. A gondnok ismertette az emlékház történetét, az író gyermekkorába, a régi Göllébe kalauzolta a gyermekeket.
A dombóvári helytörténész, Gölle község díszpolgára szokásához híven nem érkezett üres kézzel, egy az íróról készült tablót és több kiadványt adott át a göllei múzeum számára. A temetőbe menet Bodó Imre megmutatta a vendégeknek Csonka Sándor festőművész állandó kiállítását, mely a volt könyvtárban kapott helyet, még 2008-ban.
A tanulók a temetőben elhelyezték a megemlékezés virágait Fekete István író sírjánál, ahol a helytörténész a 2004-es újratemetés körülményeit ismertette.
A gyermekek élményekben gazdagodva és hitben feltöltődve hagyhatták el Göllét.












Vissza a hírekhez            Vissza a főoldalra