Kezdőlapnak



Fekete István

Igény van a helyi sajtóra

 

A helyi sajtó és az országos média viszonyáról tanácskoztak a szervezők és a résztvevők Balatonlellén.
Dr. Gémesi György a MÖSZ elnöke és Kenéz István helyi polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket.
Majd az előadások megtartására került sor. Elsőként Tóth Károly a MÚOSZ elnöke kapott szót, aki Felkészülés interjúra, kapcsolat a sajtóval címmel tartott előadást. Elmondta többek között, hogy fontos a kapcsolat az önkormányzatokkal. Kiemelte, hogy a legnagyobb magyar nyilvánosság a helyi sajtó.
Kleer László MÚOSZ elnökségi tag a Helyi sajtó szerepe az önkormányzati kommunikációban címmel tartotta meg érdekes előadását. Kiemelte, hogy a TÁRKI szerint a helyi lapok száma 1300, de a valóságban 2000 felett van. Tehát a helyi sajtó meghatározó az emberek mindennapi életében, és ami fontos, hogy igény is van rá.
„Minden önkormányzatnak van pénze a helyi lapra. A kérdés az, hogy akarja, vagy sem! A legolvasottabb műfaj a helyi sajtó”- mondta.
Czene Attila a Somogyi Hírlap főszerkesztője a megyei lap első számú hírforrásáról tartott előadást. Kiemelte, hogy a Somogyi Hírlap bevételének 70%-a lapeladásból származik. A napilapnak mintegy 108 ezer olvasója van. A lap hírportájának is 20-30 ezer látogatója van. Tehát van igény a megyei lapra is. Viszont azt helyesnek tarja, hogy az önkormányzatok is rendelkeznek helyi lapokkal.
Fárbás Tímea idegenforgalmi és sajtóreferens a Lellei újságot mutatta be az érdeklődőknek, de beszélt a helyi televízió és az önkormányzati honlap fontosságáról is. A Lellei újság mintegy 1800 példányban jelenik meg. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a helyi újság legyen független.
Munkácsy Mihály a Lelle Média Kft ügyvezetője elmondta, hogy a helyi lap szezonon kívül 12, nyáron 16 oldalon jelenik meg. A turizmus miatt német és angol nyelvű ismertetőt is közzé tesznek. A színes lap ilyenkor természetesen emelt példányszámban jelenik meg.
Egyesületünket és így Dombóvárt is elnökünk képviselte a tanácskozáson. Bodó Imre a rendezvény végén az egyesület legújabb évkönyvét adta át az előadóknak.
Ezen kívül nagyon hasznosnak ítélte meg a konferenciát, mert Dombóváron nem működik a helyi televízió, sem a rádió, de a városi hírportál sem naprakész. Leszögezhetjük, hogy a Dombóvár és Környéke című újság sem a régi, nem tölti be regionális /járási/ funkcióját. A helyi honatyák példát vehetnének az 5200 lelkes Balatonlellétől!








Vissza a hírekhez