Kezdőlapnak



Fekete István

Fekete István író élete és munkássága

 

A nagy magyar íróra emlékeztek Kaposváron a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság szervezésében a Takáts Gyula Emlékházban. Az irodalmi teadélután vendége Bodó Imre agrármérnök, helytörténész volt, akit Egerszegi Edit titkár kért fel az előadás megtartására. A dombóvári vendéget és a megjelent hallgatóságot Halász Lászlóné köszöntötte.
Az előadás során többek között elhangzott a nagy magyar író példás élete és munkássága. A helytörténész részletesen ismertette Fekete István Somogyban eltöltött éveit. Köztudott, hogy a göllei 10 és a kaposi 8 év meghatározta egyéniségét és további életét. Kaposvárott végezte el a Polgári, majd a Felsőkereskedelmi Iskolát. Vajthó Jenő tanára felfigyelt tanítványára és egy alkalommal a következőt mondta: "Egy jó tollú van köztetek, Fekete Pista!" 1917-ben jelent meg első verse a Zászlónk c. cserkészlapban. 1918-ban szintén Kaposvárra vonult be. Iskolatársairól: Walter Károly, Májer /Muray/ Gusztáv, Huber Károly, Halász József, Soós István, Kondoray Béla, Simon János, Pondoray Béla, Topalits János, Havas Jenő, Lovrits Kálmán stb. több elbeszélésében és könyvében / Tüskevár, Ballagó idő/ is megemlékezett. Tanárairól: Sas Ferenc, Kengyel Miklós, Dömötör János, id. Takáts Gyula, Mudin Imre, Vajthó Jenő szintén tisztelettel ír.
Bodó Imre ismertette a Dél-Dunántúlon található emlékhelyeket, emléktáblákat és az íróról készült szobrokat. Idézett a hűséges somogyi költő emléktábla - avatóbeszédéből: "Könyveiből a külföld a magyar tájat és embert, a magyar pedig a hazát ismeri meg. A legnemesebb honismereti mozgalom az övé! Egyéni utakon járó magyar író, aki jelentős műveket hagyott hátra. Könyveiből harmónia és tiszta és egyszerű bölcsesség árad, sugárzik." Majd végezetül egyik példaképének, Dr. Kanyar Józsefnek a Honismereti Szövetség elnökének, Göllében elhangzott /1999./ szoboravató beszédéből vett idézettel zárta mondanivalóját: "A falu tanítója volt az édesapja. A nemzet fia pedig a szépen beszélő magyar író, akinek már kapcsos díszkötésbe kellene kötni írásainak minden sorát, szépségét és szülőföld szeretetét, hogy megőrződjék, mint az imádságos könyvbe préselt szagos menta."
Zárszóként Kovácsné Habján Mária Magdolna a közelgő ünnepekre való tekintettel az író Tíz szál gyertya c. művéből olvasott fel.






Vissza a hírekhez                  Vissza a főoldalra