Kezdőlapnak



Fekete István Múzeum Dombóvár

Balatoni helytörténészek találkozója

 

A balatoni helytörténészek Balatonbogláron tartották soros összejövetelüket november 10-én. Bodó Imre dombóvári helytörténész családi elfoglaltsága miatt nem vehetett részt a rendezvényen, de hozzászólását Takács Gábor szervező felolvasta a találkozón. A hozzászólás Fekete István író balatoni kötődésiről szólt:

Fekete István író és a Balaton...

"Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagy magyar írónk több balatoni helyszínhez, településhez is kötődött. Talán a legtöbb időt a Kis- Balatonnál a Diás szigeten tartózkodott. Ott fejezte be a Tüskevár c. ifjúsági regényét. Vasárnaponként átjárt Vörsre a szentmisékre. Az ottani emberek csak "berki embernek" szólították. Megjött a "berki ember"- mondták! Az idősebb generáció tagjai még ma is így emlegetik.
A másik helyszín a Balatonfenyveshez tartozó Imre- major és az un. "Nagy- berek" volt. Horgászni és vadászni járt ide. De kötődött a tulsó parthoz is. Nem véletlenül!
Még ajkai tartózkodása / 1929- 1942 / alatt vásárolt egy gyönyörű telket Szigligeten. Ez a vásárlás valószínűleg a harmincas évek végén történt. Sajnos az óhajtott építkezés a háború és a Pestre költözés miatt elmaradt. Az is sajnálatos tény, hogy a panorámás, szép telket, a 90-esévek elején államosították, azaz védett területté minősítették. Így építkezni már nem lehetett rá. Bizonyíték arra, hogy mennyire kötődött Szigligethez az a tény is, hogy feleségével Edith asszonnyal szinte minden évben egy-egy hónapot / ősszel és tavasszal / el töltöttek az ottani Alkotóházban. Több könyvét ott kezdte el írni, vagy éppen ott fejezte be. Az Alkotóházban találkozott írótársaival, barátaival. Ezekről az élményekről számolt be Csermely Ottónéval folytatott levelezéseiben. E leveleket őrzöm a dombóvári Fekete István Múzeumban.
A következő helyszín Ábrahámhegy. Az ottani tartózkodásáról fénykép is készült. Horgászás közben c. képe szintén a múzeumban megtalálható. Gulyás József néhai dombóvári festőművész festményen is megörökítette az utókor számára.
Bizonyára több más balatoni helyszínen is járt és szívesen tartózkodott ott az író, de a fenti helyszíneken bizonyos, hogy megfordult és életének kedvelt helyszínei voltak.
Köztudott az a tény, hogy szerette a természetet és a szép magyar tájat, de igazán a szülőfaluban, Göllében érezte jól magát, ezért is tért véglegesen haza a kis somogyi faluba, 2004-ben, amikor megtörtént újratemetése.
Röviden ennyiben foglalható össze 4 percben Fekete István balatoni tartózkodásának hiteles helyszínei.
Tartalmas és mindenki számára hasznos tanácskozást kívánok:

Bodó Imre ny. agrármérnök, helytörténész Dombóvárról."


Vissza a hírekhez                  Vissza a főoldalra