Kezdőlapnak



Fekete István

Tanévnyitó ünnepség Ádándon...

 

Az ádándi "Fekete István" Általános Iskolában is megkezdődött az oktatás. Az intézmény hivatalosan is felvette nagy magyar írónk nevét. Torda János igazgató köszöntötte a megjelent tanulókat és szüleiket, a pedagógusokat és a meghívott vendégeket. Ezt követően az elsős diákok bemutatkozása következett, majd az idősebbek adtak kulturális műsort. Többek között Fekete István író verseit adták elő, illetve a Koppányi aga c. történelmi regényéből mutattak be részleteket.
A tanévnyitó ünnepség vendége volt többek között Bodó Imre a dombóvári "Fekete István" Kulturális Egyesület elnöke is, aki az író göllei éveiről és somogyi kötődéseiről emlékezett meg, illetve ismertette a hármas jubileummal kapcsolatban elvégzett munkát és kitért a szeptember 17-én Göllében megrendezésre kerülő konferencia szervezésére is. Szabados István dombóvári pedagógus, költő pedig Fekete Istvánról írott versét olvasta fel.
Ezután a diákok és tanáraik a vendégekkel együtt az író szobának felavatása céljából átvonultak az iskola előtt található parkba. Az alkotás Szabolcs Péter zalaegerszegi szobrászművész munkája, melyet l975.október 12-én avattak fel először, szintén Ádándon a "Fekete István" Szakmunkásképző Intézet parkjában. Az iskola a tavalyi évben bezárásra került és a fenntartó Somogy Megyei Önkormányzat átadta az általános iskolának. A mészkőből készült szobrot megtisztították és újból átadták a nagyközönségnek. A portrét Démuth Pál a Siófoki Integrált Oktatási Központ főigazgatója és Pollák Tibor Ádánd község polgármestere leplezték le, majd az iskola osztályainak tagjai elhelyezték a megemlékezés virágait.


F. Bodó Imre

Szabados István

Démuth Pál főigazgató és Pollák Tibor polgármester

A szobor


Vissza a hírekhez