KezdőlapnakFekete István Múzeum Dombóvár

25 éves a dombóvári Fekete István Múzeum

 

A város első látogatható közgyűjteményét a Fekete István Emlékszobát 1995. június 24-én avatták fel. A kis múzeumot 2001-ben és 2011-ben újabb termekkel bővítették, így már három helyiségben láthatóak a nagy magyar író relikviái. Az író bronzból készült mellszobrát, Farkas Pál szekszárdi szobrászművész alkotását 1997. augusztus 16-án avatták fel, ahol dr. Kanyar József nyugalmazott levéltár-igazgató, a Honismereti Szövetség elnöke többek között a következő szavakkal adta át:

"Miért tudott szépen írni Fekete István? Azért, mert hazája, szülőföldje iránti szeretete nem az agyában, hanem a szívében élt. Pennáját mindig szíve kalamárisába mártogatta!"

A múzeumkertben megtalálható még Bocz János fafaragó népi iparművész Életfája is, melyet 2000-ben állíttatott Bodó Imre.
Az emlékhelyet az elmúlt 25 évben mintegy 57.000 fő kereste fel, Ausztrália kivételével szinte minden földrészről érkeztek látogatók. Számtalan család, nyugdíjas klub, diákok és vadásztársaságok érkeznek évről- évre, hogy megtekinthessék a kiállítóhelyet.
Bodó Imre alapító, helytörténész a közeljövőben további teremmel szeretné bővíteni az egyre gazdagodó gyűjteményt, aki továbbra is várja a Tisztelt Fekete István tisztelőket és a magyar irodalom kedvelőket.

Vissza a hírekhez                  Vissza a főoldalra